Vilsam musik sprider sig i lokalen i Kulturhuset i Virserum. Belysningen är dämpad och dagens deltagare sätter sig ner på mattorna som rullats ut på golvet i väntan på att få stilla sinnet.
Det är en uppsluppen stämning, men snart ska alla gå in i sitt egna lugn, genom olika positioner och rörelser. Tydligt guidade av Sofia Velinder, som är uppvuxen i Virserum, sedan föräldrarna flyttade dit när hon var nio år.
– Jag har åkt hit ungefär varannan söndag i runt ett år. Jag hade mamma på demensboendet i Målilla och passade på att åka hit efter att jag besökt henne som lite plåster på såren, lite egen terapi kan man säga, berättar Sofia Velinder om hur tanken väcktes.
Flera ville stilla sinnet
Hon undersökte intresset på orten och insåg snart att fler ville stilla sinnet med yoga, som kommit att ta en stort plats i hennes eget hjärta.
– Jag älskar yoga och tänker att världen skulle vara en bättre plats om vi ägnade oss åt det. Det här gör jag gratis – det är karmayoga. Vi har fortfarande gården kvar här, jag och mina syskon, så det är ett sätt att betala tillbaka lite till Virserum, så swishar deltagarna en slant till Kulturhuset, säger Sofia Velinder, som började som yogaledare på Friskis & Svettis i Vimmerby, när hon bodde där. Idag leder hon två pass i veckan i Kalmar, där hon bor numera och jobbar som verksamhetschef för BUP i hela regionen.
Komma till insikt om sig själv
Det pratas dämpat i stora salen i avvaktan på att klockan ska slå sex. Alla är inte med varje gång, men har man väl börjat är det lätt att känna en längtan efter passen, som syftar till frigörande av stress, stelhet och spänning i kropp och psyke – och ytterst till insikt om oss själva.
Sofia Velinder har verkligen kommit till insikt med hur mycket yogan betyder för henne. Nyligen reste hon till Indien, där traditionen har sina rötter, för att lära sig mer under en månads yogalärarutbildning hos Muy Santo Yoga & Meditation.
– Det var helt otroligt, den mest fantastiska upplevelse jag haft. Det var yoga från morgon till kväll. Det startade vid sju, innan frukost, med två timmars fysisk yogaträning följt av utbildning i filosofi, anatomi, fysiologi, hur och varför man ska stå i positionerna på ett speciellt sätt, hur man bygger ett pass och pedagogik. Så det var sammanlagt 200 lektionstimmar, berättar Sofia Velinder, som summerar yogaresan med orden inkännande, acceptans, värme och kunskap.
Hur kommer man på en sådan sak?
– Jag vet inte, det var bara en känsla av att söka yogans rötter. Jag älskar yoga på många sätt, som en fysisk aktivitet, som en meditation och hela filosofin – hur man ser på livet.
Hur har yogan förändrat dig som person?
– Yoga är att vara i nuet, the present moment. Just här och nu är det enda vi har, vi vet ingenting om framtiden och det som varit kan vi inte göra någonting åt. Det behöver vi alla träna på och yoga är ett sätt att se på världen med lite snällare ögon. Så jag tar med mig allt det här i mig själv, jag tänker att det får fördelar i mitt jobb och i min kontakt med människor.
Lotta Madestam